вівторок, 3 квітня 2018 р.

Бангкок. Який він на смак?


Одна з найбільших насолод і нагород у подорожі – посмакувати місцевими стравами.  У Таїланді для мене був гастрономічний рай. Зізнаюсь, ми не завжди знали, що саме їмо. Траплялося це не рідко через брак знань мови, далеко не всі тайці говорять англійською, дехто знав лише базові слова (fruit, fish, chicken, sweet, tasty, how much), за що ми їм були вдячні. Щастило, коли в меню були фотографії, тоді можна просто тицяти пальцем на  найбільш привабливу страву і вуа-ля – за 5-10 хвилин маєш теж саме на своїй тарілці (або у своєму пакетику 😊 ). Але бувало й таке, що звичайний обід чи вечеря для нас перетворювалися на справжній квест: вгадати хоча б базові інгридієнти страви. Але завжи це було не лише цікаво, але й смачно!



Здебільшого їли ми там, де й місцеві.  Я думаю, лише так можна познаймотися з країною і перейти з нею на «ТИ». Для мене завжди важлива чистота  при приготуванні  їжі. Якщо я помічаю бруд чи неохайність  - апетит зникає моментально. І хоча, багато  готують просто на вулиці: чи то у стаціонарних ятках, чи на пересувних причепах до моторолерів або туктуків,  у мене не виникало відчуття відрази, бо усе було якщо не стерильно, то основні правила гігієни точно дотримані.  Тож не вагайтеся і спокійно купуйте вуличну їжу, перевірено на собі.  Адже вони готують, як для себе. 


Наш перший обід у Бангкоку трапився нам у центрі району Pathum Wan, а семе у місцевості, яку називають Сіам.
(Бачите тут і далі будуть активні посилання - це точні місяе на карті. Думаю, згодиться, якщо заплануєте подорож).





Там ми натрапили на невеличкий, дуже затишний ринок, що розташований між великими торговельними центрами.  Куштували лапшу з морепродуктами. Всілился  біля імпровізованої кухні за маленький столик, замість скатертини вкритий величезним пальмовим листом, і споглядали, як готується наш Вок. Коштувала одна порція (величенька,  нам на двох вистачило), здається, бат 100 ($3,2). Щастя, що чекати довелося лічені хвилини, бо від такої картинки апетит розігрався слонячий. 





І до речі, думаю, найкращий показник якості їжі, якщо сам продавець куштує свої міт-роли, до прикладу, як оця жіночка на фото.  А ще там, де стоїть найбільша черга з місцевих жителів. От у таких місцях я точно щось перехоплю.  І вам раджу. 




Скуштували у Бангкоку смачної японської лапші. Знайшли кафе Menya Ichi (на вивісці зрозумілими великими буквами написано: Ramen Japanese Noodle) зовсім випадково – просто гуляли повз.  Без пафосу та художнього свисту, але швидко, якісно, хочу ще! Розташований заклад впритул до мосту над каналом річки Чаопхрая. 



Тож в очікуванні свого обіду можна роздивлятися як вправно розминаються між собою та паркуються довжелезні лодки-маршрутки у цьому вузенькому каналі.  
І тут я вже вдоволено посміхаюся: мені несуть їїжуу 😃



Ще одне місце, де можна смачно повечеряти – нічний ринок Талад Неон. Розташований у середмісті Бангкока. Цей райончик називають downtown Pratunam. 
Ринок Талад Неон відкривається вже після 6-ї вечора. До тих пір робити там нічого. Хіба що подивитися, як готуються зустрічати гостей.





А вже коли сутеніє, він прокидається яскравим світлом, величезною купою різнокольорових вогників, лампочок, ліхтариків. 









А ще там є сцена, звук і щовечора грають музиканти. Гарно грають… Атмосфера романтично-святкова. 




Це місце більше для туристів, а не для локалз. Ціни, відповідно, теж «туристичні». 
Тут, друзі, навіть манго на ятках та напої прикрашають справжніми живими орхідеями. Орхідеями, Карл! Те, що я люблю, ще й дабл-ефект.





Із того, що ми там їли і запам’яталося: смачнючий  солодкий рис з манго, фруктові смузі, зокрема, манговий (тааак, манго наше все, обожнюю!), чай з молоком, желейками та різноманітними топінгами (bubble tea, pearl tea) тощо. 















Nota Bene: А буквально за стіною в метрах 200 – готують місцеві для себе. Там немає ві-ай-пі/лакшері/преміум/делюкс, але є смачна лапша та салати і коштує значно дешевше. 




У Таїланді існує справжня культура вуличної  їжі у пакетиках. Не будемо зараз про екологію, бо я про інше ☺ Загортають усе: фрукти, лапшу,  десерти і навіть супи. Тож не дивуйтеся, якщо ваш том ям віддадуть у пакеті. Вам ще й тарілку з приборами запакують. Насправді це зручно, коли постійно у русі. А так можна їсти дорогою до наступного пункту прогулянки, або знайти затишне місце у парку чи просто на розі людної вулиці й спостерігати за плином людей і часу довкола. Помітила, що  тайці самі часто їдять пішки та у громадському транспорті, інколи мені здавалося, що вони усі довкола щось жують або п’ють.  Пакують також і стакани з фрешами, коктейлями, кавою з льодом. 


У тайській кухні використовують  багато різноманітних соусів, зелені, спецій, яких у нас навряд чи знайдеш, додають імбир, цибулю, червоний/жовтий/зелений мілко нарізаний/перетертий перець  для гостроти відчуттів,  кислуватий присмак створюють завдяки зеленими манго чи папайї. Велика кількість десертів із  кокосів/кокосового молока та рису . Та взагалі рис і лапша - це те, без чого не обходяться тайці. Морепродукти і риба, як на мене, must eat в Тайланді, вони це вміють готувати, потішили смаком і вибором.  




І звичайно, із того, щоб я радила скуштувати – це класика жанру:  
тайський салат  (40-60 бат/ $1,3-$1,9)
пад тай (80+ бат/ $2,6)
суп том ям (+-200 бат/ $6,4) 
грильовані на шпажці кальмари, куряче філе, свинина (35 бат 1 шт./ $1,1)
Манго стікі райс /солодкий рис з манго (100 бат/ $3,2)
Фруктові смузі (50+ бат/ $1,6
І всі фрукти, будь-які, навіть якщо ви їх бачите вперше, смакота нереальна! Вразив мене смак зеленого манго з перцем чилі. Таке продають чи не на кожному кроці. Здивував смак джек фруту (плоди хлібного дерева). Продавці дуже вправно і швидко його чистять, тож проблем у вас не буде із тим: «що його робити з цією штукою?».  Ну і про ананаси, папайю, маракую чи  стиглий соковитий манго, напевне, годі й казати... Обожнюю.








Ціни пишу зовсім приблизні, бо не ставили на меті запам’ятати. Дещо з цього переліку, скажете, ви вже їли в якомусь азійському ресторанчику і в Україні. Але… скажу я вам, тайка теж може приготувати український борщ, ага.  ☺ 




І щоб вже зовсім поринути у місцевий колорит – раджу побувати на цілодобовому ринку Klong Toei Market. Ми їздили туди пізно ввечері, а життя просто кипіло.  Це найбільший ринок свіжих овочів, фруктів, м’яса, морепродуктів тощо у Бангкоку. Місцями це трошечки жесть, чесно кажучи. І запах у тій частині ринку, де продають живу птицю просто уууууф. Запам’яталося надовго.



 А от у рядах морепродуктів все цивільно і пахне ок.  І фрукти на ринку Klong Toei значно дешевші, ніж де-інде. Там ми, власне, і накупили трошки собі і рідним на гостинці. 
І наостанок ще трошки  «смачненького» - кокосовий сік, який ми купили саме там. Ммммм! 




Бангкок. Який він на смак?

Одна з найбільших насолод і нагород у подорожі – посмакувати місцевими стравами.  У Таїланді для мене був гастрономічний рай. Зізнаюсь,...